Film-Virage Kulturális Egyesület

viragelogo-szovegbelul.png

Facebook oldaldoboz

Címkék

#abszurd (1) #ADRIEN BRODY (1) #akciófilm (1) #Asteroid City (1) #A vámpír árnyéka (1) #blöff (1) #bram stoker (1) #Bram Stoker Drakula (1) #Christopher Lee (1) #christopher lee (1) #dracula (2) #drakula (1) #Drakula és a Nosferatu (1) #Dreyer Vámpír (1) #EDWARD NORTON (1) #film a filmben (1) #Fogadó a Repülő Sárkányhoz (1) #Fortune hadművelet (1) #Francia Kiadás (1) #gótikus horror (1) #guy ritchie (1) #HONG CHAU (1) #horror (1) #horror vígjáték (1) #JASON SCHWARTZMAN (1) #jason statham (1) #JEFFREY WRIGHT (1) #Jeff Goldblum (1) #kapcsolatfüggő (1) #kémfilm (1) #levélregény (1) #LIEV SCHREIBER (1) #lugosi béla (1) #MARGOT ROBBIE (1) #MATT DILLON (1) #MAYA HAWKE (1) #meta (1) #Murnau (1) #nicholas hoult (2) #nicolas cage (2) #Nosferatu (1) #nosferatu (1) #Operation Fortune (1) #posztmodern (1) #renfield (1) #Renfield (1) #SCARLETT JOHANSSON (1) #STEPHEN PARK (1) #STEVE CARELL (1) #szimmetria (1) #TILDA SWINTON (1) #TOM HANKS (1) #universal (1) #vígjáték (1) #Wes Anderson (1) #WILLEM DAFOE (1) # vámpír (1) Andrew (1) Angela Bassett (1) anima (1) animáció (1) animus (1) Arany Medve (1) Batman (3) Berlini Filmfesztivál (1) Borbély Alexandra (1) Bosszúállók (2) boszorkány (1) Carl Gustav Jung (1) Chadwick Boseman (1) christian bale (1) christopher nolan (1) Columbia (1) comics (3) cziegler (1) Dakota Johnson (1) Dario Argento (1) DC (1) Disney (2) disney (1) Doktor Strange (1) élőhalott (1) Emma (1) Enyedi Ildikó (1) fan service (1) Fekete Párduc (1) Fekete Párduc 2. (1) feminizmus (1) filmszemle (3) folytatás (1) függetlenfilm (1) Garfield (1) gender studies (1) George A. Romero (1) gyász (1) horror (2) Hulk (1) Ifans (1) interjú (1) iszlamista (1) joaquin phoenix (1) Joker (1) Jung (1) képregény (1) képregényfilm (1) kommunizmus (1) kritika (1) Lee (1) Letitia Wright (1) Luca Guadagnino (1) Ludwig Göransson (1) Lupita Nyongo (1) magyar film (1) Martin Freeman (1) Marvel (3) Marvel-film (1) MCU (1) mese (1) Morcsányi Géza (1) Namor (1) NSZK (1) Pókember (2) politika (1) pszichoanalízis (1) robert de niro (1) Ryan Coogler (1) sándor (1) shrek (1) Shuri (1) sorozatok (1) Stan (2) Stephen King (1) Stone (1) superman (1) szuperhős (3) Talocan (1) társadalmi nem (1) TChalla (1) Tenoch Huerta (1) terrorizmus (1) Thanos (1) Tilda Swinton (1) tim burton (1) titán (1) todd phillips (1) Tom Savini (1) v1 (1) Vasember (1) virage gomba (1) wicca (1) Winston Duke (1) zombi (1) Címkefelhő

„Szerintem ez egy elárult barátság története”

2016.03.22. 19:52 Virage

Jean-François Richet francia filmrendező (Halálos közellenség) a Frankofón Filmnapok vendégeként érkezett Magyarországra legújabb filmje, az Egy őrült pillanat c. alkotás bemutatása kapcsán.  Ennek apropójából beszélgettünk a Sofitel Budapest hotel halljában.

Danileszk Rita interjúja

 1080x1920_egy_orult_pillanat4.jpg

Danileszk Rita: Most jár először Budapesten? Volt ideje körülnézni a városban?

Jean-François Richet : Ez a második alkalom, hogy itt vagyok. Előző alkalommal jártam a Budai Várban, most viszont nem voltam sehol, mert csak múlt éjjel érkeztem.

 

D.R.: Remélem lesz még alkalma jobban is körülnézni a városban, megéri! Áttérve legújabb filmjére, az Egy őrült pillanatra, miért szerette volna újra elmesélni ezt a történetet?  (A film Claude Berri 1977-es filmjének remake-je -- a szerk.).

J-F. R.:  Azt gondolom, a szüzsé, a téma lehetőséget ad arra, hogy a mai francia társadalomról beszélhessünk. A  szülő-gyerek viszony annyira  megváltozott, hogy az alaptéma kibontása egy teljesen más filmet eredményez, mint amilyen Claude Berrié volt.

jean-francois-richet.jpgJean-François Richet  

 

D.R.: Ez igaz, de nem csupán a szülő-gyerek kapcsolat volt a domináns különbség a két alkotás között. A karakterek tekintetében is volt eltérés, az 1977-es filmben például a férfi inkább tűnt bácsinak, mint vonzó középkorúnak...

J-F. R.: Igen, valóban, pedig a fizikai kor a két férfi esetében ugyanaz volt. Viszont azt is mondhatjuk, hogy a Vincent Cassel által játszott figura sokkal inkább haveri-baráti viszonyban áll a lányokkal, mintsem valódi apai kapcsolatban, és ezzel az egy momentummal a lányokhoz való mindenféle viszonyulása is változik.  Ami nagy különbség Claude Berri filmjéhez képest, hogy ott nincs semmi kétségünk afelől, hogy a felnőtt, a férfi szereti a lányt. Többször lefekszik vele, itt viszont nem. Azt gondolom, hogy akkor már nem egy őrült pillanat lenne, ha többször lefeküdt volna vele. Azonban a szülők és gyerekek generációjának bemutatásán túl szerintem ez egy elárult barátság története is.

 atmeretezett5.jpgEgy őrült pillanat - Antoine (François Cluzet) és Laurent (Vincent Cassel) 

D.R.: A film végére nyitva is hagyja ezt a kérdést olyan szempontból, hogy nem derül ki, Antoine és Laurent végül is kibékül-e egymással…

J-F. R.: Szerintem Antoine nem bocsát meg Laurent-nak, viszont nem akarja elrontani a lánya nyaralását, életét. Tehát azt gondolom, hogy maradnak még egy napot, aztán Laurent a lányával hazamegy Párizsba. Amúgy az is nagy különbség a két film között, hogy Antoine haragja az én verziómban nem robban, nem lesz egy látványos kiborulás, viszont nem is bocsát meg.

                                                                

D.R.:  Mi a véleménye az amerikai verzióról? Hogy tetszett Önnek? (Riói románc, 1984. - szerk.)

J-F. R.: Nem láttam az amerikai verziót, csak a franciát ismerem. Annyit tudok az amerikairól, hogy Rióban játszódik.  Engem az alaptéma érdekelt, amit aztán a szerint alakítottam ki, amit szerettem volna kihangsúlyozni, elmondani belőle.

 

D.R.: A Lounát alakító Lola Le Lann a film forgatásakor alig volt idősebb a filmbeli figurájánál. Hogy választotta ki őt és milyen volt együtt dolgozni egy tapasztalatlanabb színésznővel?

J-F. R.: 700 fiatal színésznőt néztem meg, végül őt választottam, aki előtte nem csinált még semmit. De hát mi a színész? A színész a beindítója és a tükrözője az érzelmeknek. Azt gondolom, hogy van olyan tanult színész, aki nem indít érzelmeket, és van olyan nem tanult, aki meg igen.  És ő ilyen. Hezitálás nélkül őt választottam a 700 lány közül.

 atmeretezett4.jpgEgy őrült pillanat - Louna (Lola Le Lann)

D.R.:  Tehát ösztönös tehetségről beszélhetünk.

J-F. R.: Szerintem két fajta színész van. Aki színészi technikát használ, ill. aki ösztönből játszik, Lola nyilván az utóbbi csoporthoz tartozik.  De az, hogy ilyen ösztönszerűen játszunk, az nem jelenti azt, hogy nem kell koncentrálni. Amúgy egy fiatal színész számára már önmagában nehézség Vincent Cassellel és François Cluzet-vel találkozni, ám Vincent is ilyen ösztönösen játszik, ami Lola-nak is segítség lehetett.

 

D.R.: Következő filmjében, a Blood Fatherben viszont teljesen más vizekre evez, ugyanis az egy akció-thriller lesz, Mel Gibsonnal a főszerepben…

J-F. R.: Igen, a forgatás már befejeződött, a film pedig augusztus végén fog kijönni. A sztori egy börtönből frissen szabadult emberről szól, aki el szeretné felejteni a múltját, amivel aztán mégiscsak szembe kell néznie, mert segítenie kell a lányán.

cesar_film_awards_2009_fouquet_arrivals_gn1mig3wuvxx.jpg Jean-François Richet  és Vincent Cassel

D.R.: Vincent Cassel-lel viszont nem az Egy őrült pillanat volt az első közös filmjük, és remélhetőleg nem is az utolsó. Tervez esetleg a közeljövőben további közös munkát, vagy most inkább Amerikában forgat?

J-F. R.: Két  filmtervem van, az egyik valóban egy amerikai film, de az azt követő pontosan Vincent-nal egy francia film lesz. Amúgy Vincent Cassel népszerű Magyarországon?

 D.R.: Szerintem abszolút igen, én legalábbis nagyon kedvelem. Úgyhogy kíváncsian várom a következő közös munkájukat!

 

Az Egy őrült pillanat c. film 2016. március 10-étől a mozikban!

A film magyar feliratos előzetese itt: 

A filmről írt Virage-kritika itt olvasható:  http://virage.blog.hu/2016/03/22/jean-fran_ois_richet_egy_orult_pillanat

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://virage.blog.hu/api/trackback/id/tr178517994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása