Film-Virage Kulturális Egyesület

viragelogo-szovegbelul.png

Facebook oldaldoboz

Címkék

#abszurd (1) #ADRIEN BRODY (1) #akciófilm (1) #Asteroid City (1) #A vámpír árnyéka (1) #blöff (1) #bram stoker (1) #Bram Stoker Drakula (1) #christopher lee (1) #Christopher Lee (1) #dracula (2) #drakula (1) #Drakula és a Nosferatu (1) #Dreyer Vámpír (1) #EDWARD NORTON (1) #film a filmben (1) #Fogadó a Repülő Sárkányhoz (1) #Fortune hadművelet (1) #Francia Kiadás (1) #gótikus horror (1) #guy ritchie (1) #HONG CHAU (1) #horror (1) #horror vígjáték (1) #JASON SCHWARTZMAN (1) #jason statham (1) #JEFFREY WRIGHT (1) #Jeff Goldblum (1) #kapcsolatfüggő (1) #kémfilm (1) #levélregény (1) #LIEV SCHREIBER (1) #lugosi béla (1) #MARGOT ROBBIE (1) #MATT DILLON (1) #MAYA HAWKE (1) #meta (1) #Murnau (1) #nicholas hoult (2) #nicolas cage (2) #nosferatu (1) #Nosferatu (1) #Operation Fortune (1) #posztmodern (1) #Renfield (1) #renfield (1) #SCARLETT JOHANSSON (1) #STEPHEN PARK (1) #STEVE CARELL (1) #szimmetria (1) #TILDA SWINTON (1) #TOM HANKS (1) #universal (1) #vígjáték (1) #Wes Anderson (1) #WILLEM DAFOE (1) # vámpír (1) Andrew (1) Angela Bassett (1) anima (1) animáció (1) animus (1) Arany Medve (1) Batman (3) Berlini Filmfesztivál (1) Borbély Alexandra (1) Bosszúállók (2) boszorkány (1) Carl Gustav Jung (1) Chadwick Boseman (1) christian bale (1) christopher nolan (1) Columbia (1) comics (3) cziegler (1) Dakota Johnson (1) Dario Argento (1) DC (1) Disney (2) disney (1) Doktor Strange (1) élőhalott (1) Emma (1) Enyedi Ildikó (1) fan service (1) Fekete Párduc (1) Fekete Párduc 2. (1) feminizmus (1) filmszemle (3) folytatás (1) függetlenfilm (1) Garfield (1) gender studies (1) George A. Romero (1) gyász (1) horror (2) Hulk (1) Ifans (1) interjú (1) iszlamista (1) joaquin phoenix (1) Joker (1) Jung (1) képregény (1) képregényfilm (1) kommunizmus (1) kritika (1) Lee (1) Letitia Wright (1) Luca Guadagnino (1) Ludwig Göransson (1) Lupita Nyongo (1) magyar film (1) Martin Freeman (1) Marvel (3) Marvel-film (1) MCU (1) mese (1) Morcsányi Géza (1) Namor (1) NSZK (1) Pókember (2) politika (1) pszichoanalízis (1) robert de niro (1) Ryan Coogler (1) sándor (1) shrek (1) Shuri (1) sorozatok (1) Stan (2) Stephen King (1) Stone (1) superman (1) szuperhős (3) Talocan (1) társadalmi nem (1) TChalla (1) Tenoch Huerta (1) terrorizmus (1) Thanos (1) Tilda Swinton (1) tim burton (1) titán (1) todd phillips (1) Tom Savini (1) v1 (1) Vasember (1) virage gomba (1) wicca (1) Winston Duke (1) zombi (1) Címkefelhő

Jean-François Richet : Egy őrült pillanat

2016.03.22. 19:52 Virage

Írta: Danileszk Rita

A Halálos közellenség  (2008) c. filmért legjobb rendezőnek járó César-díjjal kitüntetett Jean-François Richet ismét Vincent Cassellel készített filmet. Ezúttal egy vígjátékba oltott drámát,mely a férfibarátságról és a generációk közötti kommunikációs nehézségekről is szól...

 egy_orult_pillanat_b1_final.jpg

Antoine (François Cluzet) és Laurent (Vincent Cassel) középkorú férfiak, egyben legjobb barátok is, akik nyaralni indulnak kamasz lányaikkal. A fiatalok cserfesek és lobog bennük a tűz, de mint kiderül, a papák se küldték még nyugdíjba a libidójukat. A bulis nyaralás azonban váratlan fordulatot vesz, amikor Antoine lánya, Louna (Lola Le Lann) beleszeret Laurent-ba, mely szerelem aztán egy őrült pillanatban be is teljesedik a holdfényes tengerparton.  A helyzet azonban Laurent számára minden fronton kínossá válik, amikor  nem csak saját, élesszemű lánya szemrehányó viselkedésével és Louna folyamatos ostromával kell megbírkóznia, hanem azon feladat megoldásával is, hogy a mit sem sejtő Antoine megbízásából ki kellene derítenie azon gaz  - és korántsem kamasz - csábító kilétét, aki elcsavarta az ő Louna-jának fejét...

maxresdefault_1.jpg

Claude Berri: Egy őrült pillanat (1977)

Az Egy őrült pillanat c. film esetében a vígjátéki hangvételbe ágyazott drámai kérdésfelvetések, továbbá a mai korszellemre hangolás indokolja, hogy a rendező, Jean-François Richet , miért remakelte az eredeti, 1977-es Claude Berri filmet.  Berri filmjének nem csak atmoszférája hat avíttasnak a mai néző számára, de az is tökéletesen elképzelhetetlen, hogy bármely kamaszlány beleszeressen annak tényleg öreges férfi főszereplőjébe. Ennél sokkal hitelesebb és szórakoztatóbb ugyan az 1984-es amerikai verzió (Riói románc) Michael Caine-nel a főszerepben (és Demi Moore-ral a mellék-mellékszerepben), ebből a vegytiszta vígjátékból viszont épp az a sötétebb tónus hiányzik, mellyel Richet átszínezte saját alkotását, emberibbé téve és a nézőhöz is közelebb hozva a történetet.

rioi_romanc.jpg

Stanley Donan: Riói románc (1984)

A középkorú férfi – fiatal lány kapcsolatot bemutató sztori önmagában ugyan nem hatna az újdonság erejével, azonban az igen, amikor ennek a szereplők hozzátartozóira gyakorolt hatása is bemutatásra kerül. A két korábbi verzióhoz képest óriási  piros pont, hogy Richet filmjében Laurent lányának, Marie-nak a figurája is egy hús-vér kamasz személyiségjegyeivel lett felruházva, aki nem csupán asszisztál a helyzethez, hanem bizony állást foglal, és kimondja a film legkeményebb kritikáját.  Ebben az apa-lánya kapcsolatban Laurent, mint apa totális kudarcot vall, melynek saját gyávasága és lányával való kommunikációképtelensége az oka.

laurent_es_marie.jpg

Jean-François Richet : Egy őrült pillanat - Laurent (Vincent Cassel) és Marie (Alice Isaaz )

Richet filmjére és karaktereire összességében jellemző ez a fajta összetettség, árnyaltság, és pont ettől kap mélységet az egész sztori is. Emiatt nem beszélhetünk könnyed vígjátékról az Egy őrült pillanat esetében, pedig egyes jelenetek bizony jóízű nevetésre késztetik a nézőt.  Viszont a film cselekménye  kicsit leül, miután Antoine megbízza Laurent a csábító leleplezésével.  Epizódokat látunk, melyben Antoine kínosabbnál kínosabb módon  igyekszik megtalálni a keresett személyt, Laurent viszont épp ettől kerül kellemetlen helyzetbe. Lehet azonban, hogy épp ez a lendületvesztés kellett ahhoz, hogy némiképp stílust és ritmust váltva,  képes legyen meglepetést okozni a rendező az alkotás a végével.

atmeretezett.jpg

Jean-François Richet : Egy őrült pillanat - Louna (Lola Le Lann), Laurent (Vincent Cassel) és Antoine (François Cluzet)

Vincent Cassel tökéltes választás volt a 45 éves Laurent figurájára, akibe – talán a korízlés szerencsés változásának és a színész kisugárzásának köszönhetően – simán elképzelhető, hogy bármely tinilány beleszeressen. Ahogy az is, hogy ugyanakkor egy 18 évesnek az apja legyen, és e két tényben mégse találjunk ellentmondást. De Cassel nem csupán külső megjelenése okán marad emlékezetes Laurent szerepében, hanem elsősorban finom és visszafogott gesztusokban bővelkedő alakítása miatt. Ahogy az Antoine-t játszó François Cluzet is, aki bár hozza a francia vígjátéki figurák túlzó gesztusait, a film drámai csúcspontján annyira visszafogott és úgy hallgat, ahogy csak egy összetört ember, és egy, a helyes megoldást kereső apa tudhat. Richet a kamaszlányokat megformáló színésznőket is nagyon jól eltalálta, bár számomra kevésbé a magából mindent megmutató, Lolitára hajazó Lola Le Lann, inkább a lázadó, mégis bölcs, a kamasz- és felnőttkor határán mozgó Marie-t alakító Alice Isaaz marad emlékezetes.

atmeretezett3.jpg

Jean-François Richet : Egy őrült pillanat - Marie (Alice Isaaz )

Az Egy őrült pillanatról összességében elmondható, hogy szórakoztató, ugyanakkor bizonyos mélységekkel is bíró alkotás. Számomra kicsit felemás élményként rögzült, talán a stílusváltás, talán a nyitva hagyott befejezés miatt.  Valószínű, hogy éppen ez a furcsasága fogja kiemelni a tucatfilmek közül, és teszi olyan „vígjátékká”, melyre azért később is emlékezni fogunk.

Az Egy őrült pillanat c. film 2016. március 10-étől a mozikban!

A film magyar feliratos előzetese itt

Az Egy őrült pillanat rendezőjével, Jean-François Richet-vel készült interjú itt olvasható:

http://virage.blog.hu/2016/03/22/_szerintem_ez_egy_elarult_baratsag_tortenete

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://virage.blog.hu/api/trackback/id/tr398393644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása