Film-Virage Kulturális Egyesület

viragelogo-szovegbelul.png

Facebook oldaldoboz

Címkék

#abszurd (1) #ADRIEN BRODY (1) #akciófilm (1) #Asteroid City (1) #A vámpír árnyéka (1) #blöff (1) #bram stoker (1) #Bram Stoker Drakula (1) #christopher lee (1) #Christopher Lee (1) #dracula (2) #drakula (1) #Drakula és a Nosferatu (1) #Dreyer Vámpír (1) #EDWARD NORTON (1) #film a filmben (1) #Fogadó a Repülő Sárkányhoz (1) #Fortune hadművelet (1) #Francia Kiadás (1) #gótikus horror (1) #guy ritchie (1) #HONG CHAU (1) #horror (1) #horror vígjáték (1) #JASON SCHWARTZMAN (1) #jason statham (1) #JEFFREY WRIGHT (1) #Jeff Goldblum (1) #kapcsolatfüggő (1) #kémfilm (1) #levélregény (1) #LIEV SCHREIBER (1) #lugosi béla (1) #MARGOT ROBBIE (1) #MATT DILLON (1) #MAYA HAWKE (1) #meta (1) #Murnau (1) #nicholas hoult (2) #nicolas cage (2) #nosferatu (1) #Nosferatu (1) #Operation Fortune (1) #posztmodern (1) #Renfield (1) #renfield (1) #SCARLETT JOHANSSON (1) #STEPHEN PARK (1) #STEVE CARELL (1) #szimmetria (1) #TILDA SWINTON (1) #TOM HANKS (1) #universal (1) #vígjáték (1) #Wes Anderson (1) #WILLEM DAFOE (1) # vámpír (1) Andrew (1) Angela Bassett (1) anima (1) animáció (1) animus (1) Arany Medve (1) Batman (3) Berlini Filmfesztivál (1) Borbély Alexandra (1) Bosszúállók (2) boszorkány (1) Carl Gustav Jung (1) Chadwick Boseman (1) christian bale (1) christopher nolan (1) Columbia (1) comics (3) cziegler (1) Dakota Johnson (1) Dario Argento (1) DC (1) disney (1) Disney (2) Doktor Strange (1) élőhalott (1) Emma (1) Enyedi Ildikó (1) fan service (1) Fekete Párduc (1) Fekete Párduc 2. (1) feminizmus (1) filmszemle (3) folytatás (1) függetlenfilm (1) Garfield (1) gender studies (1) George A. Romero (1) gyász (1) horror (2) Hulk (1) Ifans (1) interjú (1) iszlamista (1) joaquin phoenix (1) Joker (1) Jung (1) képregény (1) képregényfilm (1) kommunizmus (1) kritika (1) Lee (1) Letitia Wright (1) Luca Guadagnino (1) Ludwig Göransson (1) Lupita Nyongo (1) magyar film (1) Martin Freeman (1) Marvel (3) Marvel-film (1) MCU (1) mese (1) Morcsányi Géza (1) Namor (1) NSZK (1) Pókember (2) politika (1) pszichoanalízis (1) robert de niro (1) Ryan Coogler (1) sándor (1) shrek (1) Shuri (1) sorozatok (1) Stan (2) Stephen King (1) Stone (1) superman (1) szuperhős (3) Talocan (1) társadalmi nem (1) TChalla (1) Tenoch Huerta (1) terrorizmus (1) Thanos (1) Tilda Swinton (1) tim burton (1) titán (1) todd phillips (1) Tom Savini (1) v1 (1) Vasember (1) virage gomba (1) wicca (1) Winston Duke (1) zombi (1) Címkefelhő

Megérkezett a hazai mozikba az új Jason Statham-film, amit egy Guy Ritchie nevű fickó rendezett

2023.01.08. 15:29 Danileszk Rita

Guy Ritchie gondolt egy merészet és hátrahagyta hőn szeretett londoni gengsztereit, de jegelte kicsit az álomgyári nagystúdiós munkákat is, hogy megcsinálja saját kémfilmjét. A végeredmény azonban inkább gyarapítja Jason Statham akciófilmjeinek, mintsem rendezőnk kultfilmjeinek a sorát. Már ha ez szempont. Nekem sajnos az volt.


fortune_hadmuvelet_16v_forum_weboldal_1070x400px.jpg

 

A sztori szerint egy titkos kísérleti bázisról egy különös kegyetlenséggel (mindenkit megölnek) és vérprofi katonai szervezettséggel végrehajtott akció keretében ellopnak valami fontosat. A dolog azonban annyira titkos, hogy még a legfelsőbb körökben sem tudják, mi képezte a lopás tárgyát, csupán annyi infójuk van, hogy a feketepiacon nagyon magas árakon kezdtek licitálni rá. Ekkor lép be a képbe Nathan Jasmine (Cary Elwes), aki a brit titkosszolgálattól egy ütőképes csapat összeverbuválását és az ellopott cucc visszaszerzését kapja feladatául. Nathan azonnal bevonja a műveletbe Orson Fortune-t (Jason Statham), a rendkívüli képességekkel és luxuskategóriás igényekkel megáldott kémet, továbbá egy amerikai hackerlányt, Sarah-t (Aubrey Plaza), illetve a mindenhez is értő J.J.-t (Bugzy Malone). Hamar rájönnek, hogy a szálak a milliárdos bűnöző-üzletemberen, Greg Simmondson (Hugh Grant) keresztül vezetnek, akihez egy nem szokványos módszerrel igyekeznek közel kerülni. Konkrétan: ki szeretnék aknázni, hogy a bűnözőzseni óriási rajongója a hollywoodi sztárszínésznek, Danny Franscescónak (Josh Hartnett), akit Fortune egy kis zsarolással rábír, hogy vegyen részt a bulijukban. A terv szerint Fortune és csapata Danny oldalán szivárog majd be Simmonds köreibe…

Guy Ritchie A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső illetve a Blöff című filmekkel vált ismertté (és ezekkel tette fel Jason Stathamet is a filmvilág nemzetközi térképére), de aztán lendületét vesztette, és filmről filmre kopott ki a korai darabokra oly jellemző eredetiség, vagányság és frissesség. Ami nem lett volna baj, ha ezzel párhuzamosan rendezőnk „beérik”, esetleg megújul, ahogy az sikerült pl. Tarantinónak vagy Danny Boyle-nak. A Spíler vagy az Úriemberek szórakoztató filmek, de nem feltétlenül többek, mint a kezdeti darabok kistestvérei, újabb fejezetei a kétségtelenül egyedi figurákat felvonultató londoni alvilágnak – Guy Ritchie-modorban elmesélve. Ritchie nagy stúdiófilmjeinek ugyan jót tett rendezőnk egyedi stílusa (klipszerű vágások, csavaros sztori, frappáns dialógusok, karakteres szereplők stb.), ám ezek inkább már megbízható iparosmunkák, mintsem valamiben is újat felmutatni képes alkotások. Ezzel együtt jómagam szerettem Ritchie Sherlock Holmes-filmjeit és Az U.N.C.L.E. emberét is, csak éppen nem az jutott eszembe róluk, hogy ezek Guy Ritchie-alkotások lennének. Mondjuk, ez még önmagában nem lenne baj. A Disney-féle Aladdin élőszereplős adaptálása esetében pedig a stúdió elvárása egyértelműen a kockáról kockára történő átültetés volt, így itt alapvetően is felesleges volna bármilyen rendezői kézjegyet keresni. 2021-ben aztán a rendező rajongói reménykedni kezdtek, hogy 16 év kihagyás után ismét egymásra találtak az időközben akciófilmsztárrá vált Jason Stathammel, és tető alá hozták az Egy igazán dühös embert (újabb adaptáció, a 2004-es francia eredeti, A pénzszállító címre hallgat). E bosszúfilm esetében Ritchie azonban teljesen indokolatlanul rendelte magát alá annak, hogy egy Jason Statham-, ne pedig egy Guy Ritchie-filmet készítsen. Ebben az esetben ugyanis már jogosan keresem, de mégse találom a rendezőt az alkotás mögött. Csupán egy korrekt iparost, aki elkészítette Jason Statham legújabb filmjét, és ennél azért többet várnék Ritchie-től. A Fortune-hadművelettel nagyjából ugyanez a problémám. Meg még néhány dolog.

fortune-hadmuvelet_011.jpg

Csak hogy tisztázzuk: a Fortune-hadművelet egy nagyrészt korrektül elkészített, „A „és „B” liga között mozgó akció-kémvígjáték, melynek Jason Statham a főszereplője. Vagy majdnem. A legjobb szövegek és a nagyobb színészi munkát igénylő jelenetek ugyanis pont nem neki jutnak, ezen a téren inkább Aubrey Plaza dominál. Amely karakterekben (Hugh Granté vagy Josh Hartnetté) pedig lett volna még potenciál, őket csupán asszisztálásra használják a főszereplő(k)mellett. Sajnálatos az is, hogy a sztoriban maradtak befoltozatlan lyukak, illetve, hogy a forgatókönyvet annak alkotói (az egyik író maga Ritchie) megkímélték a valóban izgalmas csavaroktól vagy az igazán meglepő fordulatoktól, ami egy kémfilm esetében (és A nagy átverés alcím okán) mégiscsak alapelvárás lenne. Mindezt a rendező humorral és tempóval igyekszik palástolni, ami valamikor összejön, valamikor azonban nem. Azt nem állítom, hogy totál unalomba fullad a film, vagy hogy ne lenne szórakoztató, nem. Csupán azt állítom, hogy ez egy olyan Jason Statham-film, amit Guy Ritchie rendezett, de az írói-rendezői kurázsi valahol elveszett útközben, és itt-ott nagyon félrementek a dolgok. Pedig Az U.N.C.L.E. embere esetében egyszer már sikerült Ritchie-nek egy belevaló, korrekt kis filmet letennie az asztalra ebben a műfajban (ahogy fentebb is jeleztem, ezt a filmjét szerettem).

fortune-hadmuvelet_03.jpg

Aki szereti Stathamet, az biztosan jól fog szórakozni a Fortune-hadműveleten. A gondtalan kikapcsolódást ígérő film, amelyen nem kell sokat agyalni, minden hibája ellenére lényegében teljesíti vállalását. Engem azonban az a kérdés foglalkoztat, hogy a függetlenfilmes, egyedi hangú alkotóként induló Ritchie mostanra valóban csupán egy nagyrészt hangját vesztett iparos lett? Olyan, aki ugyan alkalmazza filmjeiben a rá jellemző stílusjegyeket, általában korrekt munkákat tesz le az asztalra, de szuverén alkotóként egyre kevésbé lesz jelen saját munkáiban? A Fortune-hadművelet ugyanis egy újabb Guy Ritchie-film, amelyben hiába is keressük rendezőnket. Aki hozzám hasonlóan ezt várná, csalódni fog. E szempontból az alcím legalább találó.

 

FORTUNE-HADMŰVELET: A NAGY ÁTVERÉS

OPERATION FORTUNE: RUSE DE GUERRE

STX FILMS

 

premier: 2023. január 5.

játékidő: 114 perc 

szereplők: Jason Statham, Aubrey Plaza, Josh Hartnett, Hugh Grant, Cary Elwes, Bugzy Malone, Eddie Marsan

rendező: Guy Ritchie

forgatókönyvíró: Guy Ritchie, Ivan Atkinson, Marn Davies

producer: Ivan Atkinson, Bill Block, Steven Chasman, Jason Statham

Magyarországon forgalmazza a Forum Hungary

 

Címkék: #jason statham #guy ritchie #Fortune hadművelet #Operation Fortune #kémfilm #akciófilm #vígjáték #blöff

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://virage.blog.hu/api/trackback/id/tr1218021520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blaubner 2023.01.11. 14:12:09

mit értesz az alatt, hogy tarantino és boyle megújult?
süti beállítások módosítása