Film-Virage Kulturális Egyesület

viragelogo-szovegbelul.png

Facebook oldaldoboz

Címkék

#abszurd (1) #ADRIEN BRODY (1) #akciófilm (1) #Asteroid City (1) #A vámpír árnyéka (1) #blöff (1) #bram stoker (1) #Bram Stoker Drakula (1) #Christopher Lee (1) #christopher lee (1) #dracula (2) #drakula (1) #Drakula és a Nosferatu (1) #Dreyer Vámpír (1) #EDWARD NORTON (1) #film a filmben (1) #Fogadó a Repülő Sárkányhoz (1) #Fortune hadművelet (1) #Francia Kiadás (1) #gótikus horror (1) #guy ritchie (1) #HONG CHAU (1) #horror (1) #horror vígjáték (1) #JASON SCHWARTZMAN (1) #jason statham (1) #JEFFREY WRIGHT (1) #Jeff Goldblum (1) #kapcsolatfüggő (1) #kémfilm (1) #levélregény (1) #LIEV SCHREIBER (1) #lugosi béla (1) #MARGOT ROBBIE (1) #MATT DILLON (1) #MAYA HAWKE (1) #meta (1) #Murnau (1) #nicholas hoult (2) #nicolas cage (2) #nosferatu (1) #Nosferatu (1) #Operation Fortune (1) #posztmodern (1) #renfield (1) #Renfield (1) #SCARLETT JOHANSSON (1) #STEPHEN PARK (1) #STEVE CARELL (1) #szimmetria (1) #TILDA SWINTON (1) #TOM HANKS (1) #universal (1) #vígjáték (1) #Wes Anderson (1) #WILLEM DAFOE (1) # vámpír (1) Andrew (1) Angela Bassett (1) anima (1) animáció (1) animus (1) Arany Medve (1) Batman (3) Berlini Filmfesztivál (1) Borbély Alexandra (1) Bosszúállók (2) boszorkány (1) Carl Gustav Jung (1) Chadwick Boseman (1) christian bale (1) christopher nolan (1) Columbia (1) comics (3) cziegler (1) Dakota Johnson (1) Dario Argento (1) DC (1) disney (1) Disney (2) Doktor Strange (1) élőhalott (1) Emma (1) Enyedi Ildikó (1) fan service (1) Fekete Párduc (1) Fekete Párduc 2. (1) feminizmus (1) filmszemle (3) folytatás (1) függetlenfilm (1) Garfield (1) gender studies (1) George A. Romero (1) gyász (1) horror (2) Hulk (1) Ifans (1) interjú (1) iszlamista (1) joaquin phoenix (1) Joker (1) Jung (1) képregény (1) képregényfilm (1) kommunizmus (1) kritika (1) Lee (1) Letitia Wright (1) Luca Guadagnino (1) Ludwig Göransson (1) Lupita Nyongo (1) magyar film (1) Martin Freeman (1) Marvel (3) Marvel-film (1) MCU (1) mese (1) Morcsányi Géza (1) Namor (1) NSZK (1) Pókember (2) politika (1) pszichoanalízis (1) robert de niro (1) Ryan Coogler (1) sándor (1) shrek (1) Shuri (1) sorozatok (1) Stan (2) Stephen King (1) Stone (1) superman (1) szuperhős (3) Talocan (1) társadalmi nem (1) TChalla (1) Tenoch Huerta (1) terrorizmus (1) Thanos (1) Tilda Swinton (1) tim burton (1) titán (1) todd phillips (1) Tom Savini (1) v1 (1) Vasember (1) virage gomba (1) wicca (1) Winston Duke (1) zombi (1) Címkefelhő

„A háború jót tesz neked”

2012.03.31. 20:00 Virage

Írta: Cziegler Sándor

 

Itt a Trónok harca második évadja!

 
Lassan kilenc hónapja intettünk ideiglenesen búcsút Westerosnak, és az HBO saját gyártású sorozatának, a Trónok harcának, mely George R. R. Martin nagyszabású fantasy ciklusán A tűz és jég dala vaskos kötetein alapul. A szerteágazó történet minden egyes szála döbbenetes fordulattal ért annak idején véget, így az eltelt időszak valóban kihívás volt a rajongók számára. Azonban a várakozásnak hamarosan vége! Az HBO Magyarország egy nappal az amerikai premiert követően, április 2-án, hétfőn este tízkor sugározza a vadonatúj évad első epizódját. Hab a tortán, hogy bárki megnézheti a nyitó részt, hiszen a sugárzás kódolatlan lesz!
 
 
Március 23-án azon kiválasztottak között lehetettem, akik részt vettek a premier előtti sajtóvetítésen, ezt az élményt és a leszűrt tapasztalatokat szeretném a virage.blog olvasóival most megosztani. Újságírók és bloggerek gyűltek össze az HBO Iroda vetítőtermében, hogy rövid sajtótájékoztatót követően átadhassák magukat a sodró lendületű első két epizódnak: The North Remembers-nek, és a The Night Lands-nek.
 
A technika ördöge sosem pihen, így kissé nehezen indult el a vetítés. Sőt van egy olyan érzésem, hogy a közvetlen nyitójelenetet átugorhattuk. Ugyanis a könyvben sokkal nagyobb jelentőséggel bír a vörös hullócsillag az égen, mint azt az első részekben láthattuk. Ha viszont nem történt technikai malőr, akkor a második évad nem olyan erős felütéssel veszi kezdetét, mint ahogyan azt a tavalyi szezon tette. Eleinte kicsit szaggatottnak tűnt a The North Remembers, ami nem is csoda, hiszen a számos cselekményszál mindegyikéből mutatni szeretne ezt-azt, mintegy emlékeztetőül, de az epizód vége felé, nagyon szépen összeállt az a régi „Trónok harca-érzés.” A forgatókönyvírók kiváló munkát végeztek, hihetetlen feszes párbeszédeket adtak ugyanis a szereplők szájába. Ami a színészeket illeti, szeretném külön kiemelni Lena Headey-t, aki valósággal lubickol a Cercei szerepében. Szinte másodpercek leforgása alatt képes az arrogáns királynőből dühödt fúriává, majd kétségbeesett nővé válni.
 
 
 
Az új évad a második kötet, a Királyok csatája eseményeit dolgozza fel. Robert király halálát követően Joffrey Baratheon került a Vastrónra. A fiú királyi származását azonban pletykák kérdőjelezik meg, így Robert két testvére Renly és Stannis szintén igényt tartanak a Westeros fölötti uralomra, míg északon az Ifjú Farkas, Robb Stark kezd háborúba, hogy megbosszulja apja halálát. Ők és még egy eddig nem látott nép uralkodója, a címben szereplő királyok, akik véres háborúkat vívnak egymással. Eközben a Falnál az Éjjeli Őrség tagjai, köztük Havas Jon, behatolnak az örök fagy birodalmába, hogy választ kapjanak néhány nyugatalító kérdésre. Deanerys Targaryen kálváriája pedig ahogyan nyilván előre gondoltuk is, nem ér véget Drogo halálával, sőt, az igazi megpróbáltatások még csak most jönnek.
 
           A narráció lényegesen eltér a könyvétől: néhol feszesebbre vannak húzva a szálak a filmsorozatban (mint például Theon esetében), de vannak események, ahol lassabban bontakoztatják ki a cselekményt, főleg olyankor, amikor több szereplő is egy helyre koncentrálódik (Királyvár). Habár a The North Remembers nyitójelenetét nem találtam elég meggyőzőnek, azt el kell ismernem, hogy a rész zárása hátborzongatóan kegyetlen és igen hatásos!
 
Ugyancsak meggyőző volt a vizuális effektekért felelős új csapat, a Pixomondo munkája: a tájak, a városok (Pyke, Sárkánykő, Királyvár), a sárkányok és a hatalmasra megnőtt rémfarkasok élethűen mutattak a képernyőn.  Nem hiába, hiszen a cég olyan filmeken edződött, mint az Álomháború, a Percy Jackson és az Olimposziak, valamint a Super8. Az első évad számítógépes trükkjei kapcsán sem volt okunk panaszra, hiszen ahhoz képest, hogy egy sorozattal van dolgunk, az előző cég, a Blue Bolt is kitett magáért, minden addigi sorozatélményt felülmúlt. Azonban az idei évad egészestés filmeket megszégyenítő látványt tár a szemünk elé. A 2001-ben alapított Pixomondo egyébként idén A leleményes Hugo filmhez készített lélegzetelállító vizuális élményért kapott Oscar-díjat. A két részben számos gyönyörűen megkomponált felvétel látható, hol a fények és a színek, hol pedig a kameramozgás ad hozzá sokat az adott jelenethez. Mindez pedig Kramer Morgenthau operatőrnek köszönhető.
A régi szereplők mellett számos új karaktert is felvonultatott már az első két rész. A legfontosabb talán Stannis Baratheon, a néhai Robert király testvére, akit Stephen Dillane (Az órák, Artúr király) alakít. A könyvben szereplő karakter sokkal határozottabbnak tűnik, a Dillane általa megformált figurában több a kétely sikerét illetően. Az ő udvartartásában él Melisandre (Carice van Houten – Valkűr, Fekete könyv), a R’hllor nevű istenség vörös papnője. Olvasatomban ő egy titokzatos, már-már misztifikált nőalak, akiből sugárzik a szexualitás. Ezzel szemben a filmben merev és hideg a Melisandre-t alakító színésznő játéka. Ez lehet tudatos rendezői döntés persze, hiszen az, hogy a tűz istenét szolgáló asszony maga legyen a jégkirálynő, elég nonszensz ötlet ahhoz, hogy működhessen. Az első két rész fényében bizalommal állok ehhez a kérdéshez. Az, hogy Tengerjáró Davost Liam Cunningham (Éhség, Titánok harca) játssza kitűnő választás volt. Mind küllemében, mind játékában visszaadja a könyvbeli karaktert. Maximálisan megfelelt rajongói elvárásaimnak. A legnagyobb meglepetést talán Salladhor Saan személyével okozták az alkotók: a fehér szakállas agg kalóz helyett, egy középkorú fekete bőrű férfi lett belőle, akit Lucian Msamati (egy-egy sorozatban bukkant fel eddig csupán) kelt életre. Lazaságával, és humoros megjegyzésekkel tarkított szójárásával hamar belopja magát az ember szívébe. Északon két új fontosabb karakterrel ismerkedhetünk meg: Craster (Robert Pugh – Kapitány és katona, Robin Hood) és Szekfű (Hanna Murray - Skins). Pugh a könyvben bemutatott figurát tökéletesen hozza, a Szekfűt alakító Murray pedig bár kevés szerephez jutott eddig, mégis jó választásnak tűnik. A Lannister-ház Alton (Kar Davies – csak néhány sorozatban szerepelt) karakterével bővül, bár még nem derül ki, hogy az üzenetek szállításán túl, lesz-e nagyobb szerepe is. Tyrion megkapja fegyverhordozóját, Podrickot (Daniel Portman), és felbukkant az iszákos Ser Dontos (Tony Way – A tetovált lány, Én, Pán Péter), aki Sansa életében fog fontos szerepet játszani. Láthattuk (a nekem kicsit túlságosan jóképű) Jaqen H’ghar-t (Tom Wlaschiha - Valkűr) is egy nyúlfarknyi jelenetre. Jaqen és Arrya története fonódik majd össze, olyannyira, hogy Arrya döntő lépésre szánja el magát a férfi hatására. Ugyancsak a castingot dicséri Balon Greyjoy (Patrick Malahide – Sade márki játékai, A világ nem elég) és Yara (aki a könyvben Asha) (Gemma Whelan – Gulliver utazásai) kiválasztása. Előbbi Theon vasszívű apját alakítja, aki kihasználva a westerosi helyzetet beszáll a hatalomért vívott harcába. Az ő lánya és jobb keze Yara, akit fiaként nevelt fel, miután a Starkok magukkal vitték annak idején Theont.
 
A két epizód alapján mindenképp bizakodó vagyok és remélem, hogy az eddig megszokott színvonalon, a könyv szelleméhez hű folytatást láthatunk a jövőben is. Az tény és való, hogy a Királyok Csatája vaskosabb kötet, mint a sorozatnak címet adó első könyv, így valószínűleg lesznek kihagyott szálak, karakterek, hiszen az HBO idén is tíz epizóddal gazdálkodhatott, de a könyvek és a sorozat körül kialakult kultusz miatt biztos vagyok benne, hogy nem fognak csalódást okozni nekünk.
 
 
 
Kiemelkedő jelenetek:
·         Kisujj és Cersei beszélgetése arról, hogy mi is jelenti a hatalmat
·         Theon hazatérése
·         Stannis és Melisandre szex-jelenetének allegorikus jelentése
 
 
Szereplők
 
Michelle Fairley mint Catelyn Stark •  Richard Madden mint Robb Stark • Maisie Williams mint Arya Stark • Isaac Hempstead-Wright mint Bran Stark • Sophie Turner mint Sansa Stark • Art Parkinson mint Rickon Stark • Ron Donachie mint Rodrik Cassel • Donald Sumpter mint Luwin mester • Natalia Tena mint Osha • Kristian Nairn mint Hodor • Michael McElhatton mint Roose Bolton • Oona Chaplin mint Jayne Westerling • Peter Dinklage mint Tyrion Lannister • Nikolaj Coster-Waldau mint Jaime Lannister • Lena Headey mint Cersei Lannister • Jack Gleeson mint Joffrey Baratheon • Aimee Richardson mint Myrcella Baratheon • Callum Wharry mint Tommen Baratheon • Aiden Gillen mint Petyr Bealish „Kisujj” • Julian Clover mint Pycelle nagymester • Conleth Hill mint Varys • Rory McCann mint Sandor Clegane • Charles Dance mint Tywin Lannister • Eugene Simon mint Lancel Lannister • Jerome Flynn mint Bronn • Sibel Kekilli mint Shae • Esmé Bianco mint Ros • Antonia Christophers mint Mheagen • Ian Beattie mint Meryn Trant • Wilko Johnson mint Ilyn Payne • Dominic Carter mint Janos Slynt • Karl Davies mint Alton Lannister • Daniel Portman mint Podrick Payne • Tony Way mint ser Dontos • Kit Harington mint Havas Jon • James Cosmo mint Jeor Mormont • Fransic Magee mint Yoreen • John Bradley mint Samwell Tarly • Ben Crompton mint Eddison Tollett • Robert Pugh mint Craster • Hanna Murrey mint Szekfű • Luke McEwan mint Rast • Mark Stanley mint Grenn • Simon Armstrong mint Félkezű Qhorin • Josef Altin mint Pypar • Rose Leslie mint Ygritte • Gethin Anthony mint Renly Baratheon • Gwendoline Christie mint Brienne • Finn Jones mint Loras Tyrell • Natalie Dormer mint Margeary Tyrell • Stephen Dillane mint Stannis Baratheon • Carice van Houten mint Melisandre • Liam Cunnigham mint Tengerjáró Davos • Kerr Logan mint Tengerjáró Matthos • Oliver Ford Davies mint Cressen Mester • Lucian Msamati  mint Salladhor Saan • Emilia Clarke mint Daenerys Targaryen • Iain Glen mint Jorah Mormont • Roxanne McKee mint Doreah • Amrita Acharia mint Irri • Sarita Piotrowski mint Jhiqui • Elyes Gabel mint Rakharo • Nonso Anozie mint Xaro Xhoan Daxos • Ian Hanmore mint Pyat Pree • Alfie Allen mint Theon Greyjoy • Gemma Whelan mint Yara Greyjoy • Patrick Malahide mint Balon Greyjoy • Forbes KB mint Lorren • Ralph Ineson mint Dagmer • Joe Dempsie mint Gendry • Eros Vlahos mint Lommy • Ben Hawkey mint Meleg Pite • Tom Wlaschiha mint Jaqen H’ghar • Andy Beckwith mint Rorge
 
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://virage.blog.hu/api/trackback/id/tr714337823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása