Film-Virage Kulturális Egyesület

viragelogo-szovegbelul.png

Facebook oldaldoboz

Címkék

#abszurd (1) #ADRIEN BRODY (1) #akciófilm (1) #Asteroid City (1) #A vámpír árnyéka (1) #blöff (1) #bram stoker (1) #Bram Stoker Drakula (1) #Christopher Lee (1) #christopher lee (1) #dracula (2) #drakula (1) #Drakula és a Nosferatu (1) #Dreyer Vámpír (1) #EDWARD NORTON (1) #film a filmben (1) #Fogadó a Repülő Sárkányhoz (1) #Fortune hadművelet (1) #Francia Kiadás (1) #gótikus horror (1) #guy ritchie (1) #HONG CHAU (1) #horror (1) #horror vígjáték (1) #JASON SCHWARTZMAN (1) #jason statham (1) #JEFFREY WRIGHT (1) #Jeff Goldblum (1) #kapcsolatfüggő (1) #kémfilm (1) #levélregény (1) #LIEV SCHREIBER (1) #lugosi béla (1) #MARGOT ROBBIE (1) #MATT DILLON (1) #MAYA HAWKE (1) #meta (1) #Murnau (1) #nicholas hoult (2) #nicolas cage (2) #Nosferatu (1) #nosferatu (1) #Operation Fortune (1) #posztmodern (1) #Renfield (1) #renfield (1) #SCARLETT JOHANSSON (1) #STEPHEN PARK (1) #STEVE CARELL (1) #szimmetria (1) #TILDA SWINTON (1) #TOM HANKS (1) #universal (1) #vígjáték (1) #Wes Anderson (1) #WILLEM DAFOE (1) # vámpír (1) Andrew (1) Angela Bassett (1) anima (1) animáció (1) animus (1) Arany Medve (1) Batman (3) Berlini Filmfesztivál (1) Borbély Alexandra (1) Bosszúállók (2) boszorkány (1) Carl Gustav Jung (1) Chadwick Boseman (1) christian bale (1) christopher nolan (1) Columbia (1) comics (3) cziegler (1) Dakota Johnson (1) Dario Argento (1) DC (1) Disney (2) disney (1) Doktor Strange (1) élőhalott (1) Emma (1) Enyedi Ildikó (1) fan service (1) Fekete Párduc (1) Fekete Párduc 2. (1) feminizmus (1) filmszemle (3) folytatás (1) függetlenfilm (1) Garfield (1) gender studies (1) George A. Romero (1) gyász (1) horror (2) Hulk (1) Ifans (1) interjú (1) iszlamista (1) joaquin phoenix (1) Joker (1) Jung (1) képregény (1) képregényfilm (1) kommunizmus (1) kritika (1) Lee (1) Letitia Wright (1) Luca Guadagnino (1) Ludwig Göransson (1) Lupita Nyongo (1) magyar film (1) Martin Freeman (1) Marvel (3) Marvel-film (1) MCU (1) mese (1) Morcsányi Géza (1) Namor (1) NSZK (1) Pókember (2) politika (1) pszichoanalízis (1) robert de niro (1) Ryan Coogler (1) sándor (1) shrek (1) Shuri (1) sorozatok (1) Stan (2) Stephen King (1) Stone (1) superman (1) szuperhős (3) Talocan (1) társadalmi nem (1) TChalla (1) Tenoch Huerta (1) terrorizmus (1) Thanos (1) Tilda Swinton (1) tim burton (1) titán (1) todd phillips (1) Tom Savini (1) v1 (1) Vasember (1) virage gomba (1) wicca (1) Winston Duke (1) zombi (1) Címkefelhő

Feketén-fehéren és színesben is – főszerepben a dokumentumfilm

2011.09.24. 12:00 Virage

  41. Magyar Filmszemle

 

DANILESZK RITA

 

 

2010. február 2-8-ig magyar filmektől voltak hangosak a budapesti Mom Park Palace Cinemas termei. A szervezők nem csak vetítésekkel csalogatták az érdeklődőket a 41. Magyar Filmszemlére, hanem az évről-évre megrendezésre kerülő nyilvános beszélgetésekkel, plakátkiállítással (Uránia Nemzeti Filmszínház) és újságbemutatókkal is.

 

33 kisjátékfilm, 7 tudományos ismeretterjesztő, 30 dokumentumfilm, 16 játékfilm és 10 televíziós film is bekerült a versenyprogramba. A fenti számok és a helyszínen szerzett tapasztalatok tükrében kijelenthető, mindezek szemlézésére sajnos kevés volt a hét. A vetített filmeket előzsűrizték, általánosságban véve mégis nagyon változó színvonalról beszélhetünk. A dokumentumfilmek azonban idén kifejezetten erős és színes képet mutattak.  

 

A megnyitót követően két teljes napra, 3-ára és 4-ére a dokumentumfilmek váltak a 41. Magyar Filmszemle főszereplőjévé. Korábban sokan vitatták a dokumentumfilmek helyét – mondván, kikoptak a mozikból –, de most talán ismét utat találnak a közönséghez a jóval tagoltabb felhozatal miatt. „Azért fontos ez a széles skála, mert folytatódik a 2000-es évek tájékán indult tendencia: egyrészt nemzedékváltás zajlik, másrészt pedig a műfaj kezd differenciálódni. Így készülnek kifejezetten ’fesztiválfilmek’, mellette szélesebb, nemcsak hazai közönségnek szóló munkák, valamint szűkebb, az értelmiségieknek szóló darabok.” – mondta Varga Balázs zsűritag az értékelés során.

A Filmszemle Elismerő oklevelét megszerző Barlang című munka (rendező: Szederkényi Júlia) azon filmek sorát erősítette, melyek napjaink szegénységét és cigánysorsát kívánták bemutatni. A film valószínűleg aktualitása és valóban megrázó erejű képei miatt vívta ki a zsűri elismerését, bár meg kell jegyezni, hogy a téma 100 percben való feldolgozása sok néző számára túl fárasztónak bizonyult. A Szemle megosztott Különdíjasa a Sorsod Borsod (rend.: Nagy István) című alkotás lett, mely egy szociálisan erősen megosztott régióba kalauzolja a nézőket, ám ebben a filmben a rendező ellenpontként megmutatja azt is, hogy egy nyugat-európai mintát követő büntetési modell hogyan funkcionál adott környezetben. Az alapszituáció már önmagában is érdekes: két fiatal, minden tekintetben teljesen különböző ember világába pillanthatunk be, akiket összeköt, hogy fiatalkorú bűnelkövetőként ugyanabba az irodába kell járniuk pártfogó felügyelőhöz.

A Különdíjon a Sorsod Borsodnak egy teljesen más típusú alkotással kellett osztoznia, a Kis Anna által rendezett Házi paradicsommal. Ez a film a Három házasság címre keresztelt trilógia részét képezi, melynek a Filmszemlén csupán két darabját láthatta a nagyérdemű. Az epizódokban olyan házasságokat ismerhetünk meg, melyek egyáltalán nem nevezhetők mindennapinak. A Zsuzsa és Mubarak munkacímen futó Házi paradicsom egy muszlim vallású afrikai férfi és egy magyar, nagyon is szókimondó nő ellentmondásokkal teli kapcsolatát ábrázolja. A házaspár viszonyának és a feleségnek, Zsuzsának viselkedése (pl. viccesen „kis zöld majomnak” nevezi férjét, aki ezen – joggal – megsértődik) provokálja, és erős véleményalkotásra sarkallja a nézőket.  A trilógia másik, nem díjazott, de ugyancsak figyelemreméltó darabja a Nagy Viktor Oszkár által rendezett Bernadett és Sanju, ami éppen az ellenkezője a Házi paradicsomnak: a film egy magyar lány és egy indiai férfi megismerkedésének és házasságának történetet mutatja be. Ez a házaspár sokkal életvidámabb az előzőnél, a közönségre pedig észrevétlenül átragad a belőlük sugárzó boldogság és derű. Bernadették összhangja tökéletesen ellenpontozza a Házi paradicsom párosát. Kapcsolatukat, történetüket látva a néző őszintén örül, hogy a mai világban vannak még ilyen csodák. Az egész valóban olyan, mint egy tündérmese – a film valószínűleg éppen ezért nem kapott díjat. Ahogyan a nagyon egyedire sikerült, 13 perces animációs dokumentumfilm, a Mátyás, Mátyás (Rendező: Felméri Cecília) sem. Ebben Kolozsvár lakói arról vallanak, hogy mit jelent számukra a város híres szülötte, Mátyás király. A rendezőnő a filmben találóan vegyíti a Kolozsváron felvett hanganyagokat az animációs figurákkal, melynek eredményeként egy humoros és izgalmas filmes kísérlet született.

Az idei Filmszemlén több rendszerváltáskor játszódó alkotás is szerepelt a programban, illetve számos olyan film, mely a jelen időből tekint vissza közelmúlt vagy régmúlt eseményeire. A régmúltat idéző egyik érdekes alkotás a Domonkos János által rendezett Palimpszeszt, mely egy férfi eltűnésének, majd sok évtizeddel később napvilágra került halálának körülményeit mutatja be. A dokumentumfilmek értékelésekor Szalay Péter zsűritag ezt a filmet formanyelve miatt emelte ki, a megosztott Fődíjjal büszkélkedő Bádogvárost pedig vizualitása okán (utóbbi lírai dokumentumfilm formájában ábrázolja a miskolci Avasi dombra épített pinceházak különös hangulatú mikrovilágát). A Fődíj másik nyertese Almási Tamás Puskás Hungary című alkotása lett, ami azért is öröm, mert a film remekül egyensúlyoz a művészi és populáris stílusok között, ennek köszönhetően a mozikban is megtalálta a nézők szívéhez vezető utat. A kritika és a közönség egyaránt szerette a művet, így fanyalgás helyett mindenki boldog mosollyal nyugtázta a zsűri döntését.

A Duna-díj szintén két film között megosztva talált gazdára. Szőczi Árpád (egyik korábbi filmje: Pécs kulturális főváros – 2007) a Drakula árnyéka – a romániai forradalom kitörésének valódi története című alkotása merész párhuzamokat von bizonyos események között. A film nagyobbik felében a rendező azon interjú készítési körülményeit járja körül, melyet az 1980-as évek végén rögzített két kanadai újságíró (magyar segítséggel) Tőkés László református lelkésszel Temesváron. Filmjével Szőczi nem kisebb dolgot állít, mint hogy közvetve ennek az interjúnak a nyilvánosságra kerülése (Magyar Televízió, Panoráma) volt az utolsó csepp a romániai forradalom kitöréséhez. Egy áruló neve és a számos megválaszolatlan kérdés (amiket maga a rendező vet fel) hagy némi hiányérzetet a nézőben, mégis kerek történetet láthatunk a vásznon. A Drakula árnyékával kapcsolatos vélemények ugyan megoszlanak (a merész párhuzamok miatt), annyit azonban nyugodtan kijelenthetünk, hogy egy nagyon pontosan végiggondolt alkotással van dolgunk, amely mögött jól láthatóan rengeteg háttérmunka van.

A Duna-díj másik nyertese Zámborszki Ákos Utolsó előadás című filmje, mely az előző alkotással ellentétben nem feszeget komolyabb témákat, bár egy igen figyelemreméltó életstílust állít a középpontba. A Circo Soluna egy 20 éves múltra visszatekintő vándorcirkusz, melynek német nemzetiségű tagjai ekhós szekérrel járják Európát. A 2 szülő és 3 gyermek faluról-falura utazik, hogy örömet szerezzen egy-egy település lakóinak előadásaival. Természetesen eljutnak Magyarországra is, ez ugyanis a film helyszíne. Mintha nem is a 21. században élnének, mintha tudnának és őriznének valami ősi titkot, és ezt egy-egy előadás keretén belül megcsillogtatják az őket szeretettel övező publikumnak. A filmkockákat átjárja egyfajta romantika, mely szoros kapcsolatban áll a film szereplőivel, életmódjával. Ezt az életstílust a mai korban valószínűleg nem sokan gyakorolnák szívesen, mégis némi irigységgel követjük a család útját, ezt a másfajta szabadságot, „cigányéletet”, mely télre talán véget is ér. Ám ahogy a címben is olvasható, az „utolsó előadás” még hátravan – főként, ha sikerül többször megnéznünk a filmet…

Bár díjjal nem jutalmazták őket, a továbbiakban szeretnék röviden szót ejteni két olyan alkotásról, melyet a 2010-es Filmszemle dokumentumfilmjei közül a fentieken kívül különlegesnek, érdekesnek tartottam. Cseke Eszter Fata Morgana című 22 perces dokuja olyan vénlegények meséje, akik a mai napig fontosnak tartják a házasság intézményét. A probléma mindössze az, hogy az eldugott kis faluban nincs több hajadon, a fiatalok többsége máshová költözött. Azt beszélik, egy lány mégis maradt, Elena. A filmes stáb fel is keresi a őt, majd rögtönzött „randit” szerveznek másnapra a kocsmába a helybéli legényekkel. A „fiúk” azonban nem találják meg a közös hangot a lánnyal, leginkább csak egymás között sztorizgatnak. A falu elég szegénynek látszik, a film mégsem a lepusztultság ábrázolását tűzi ki céljául. A Fata Morgana életképei szépek, a helyiek megszólalásai életszerűek, néhol kifejezetten humorosak. S még az sem baj, hogy Elena nem jön el a filmvégi esküvőre. Az idő kicsit megáll e filmet „szemlézve”, a falucska kedvessége és a benne élők jó kedélye pedig átragad Cseke Eszter filmjén keresztül a nézőkre is.

Az Inkubátor című filmet szinte véletlenül néztem meg. Maga a rendezőnő, Pigniczky Réka ajánlotta figyelmembe két vetítés között, s azt kell mondanom, nem bántam meg a döntést. Az Inkubátor nem a hagyományos értelemben megható film. Egy olyan Amerikában élő nemzedéket ábrázol, amelynek tagjai az ’56-os magyarok gyermekei. A filmben elhangzik, mit jelent számukra magyarnak lenni, hogyan látták a szocialista, illetve – immár felnőttként – napjaink Magyarországát, hogyan viszonyulnak a magyarokhoz, illetve saját magyarságtudatukról is szó esik. Ez a másodgeneráció 1984-ben az erdő közepén, a magyar cserkésztáborban előadta az István, a királyt, és a darab legalább annyira meghatározó lett számukra, mint az itthon élőknek. Az előadás jubileumát ünnepelve még egyszer összeáll ez a társaság, hogy utoljára színre vigye a rockoperát. A film váza a próbafolyamat, miközben a szereplők őszintén nyilatkoznak gyermekkorukról, magyarságukról, szüleikről, és arról, hogy a következő generációnak hogyan kívánják továbbadni mindazt, amit ők is örökül kaptak. Vajon a jövőben gyermekeik asszimilálódnak, vagy sikerül megőrizniük azt a kincset, amit magyar nyelvnek hívunk? A rendezőnő maga kalauzolja nézőjét a kissé megkopott, régi dokumentumfilmek és az előadás próbájának felvételein keresztül. Bár viszonylag sok a riport a filmben, egyáltalán nem támad olyan érzésünk, hogy 80 percen keresztül beszélő fejeket kell néznünk. Ellenkezőleg, a film hatása alól nehéz lenne kivonni magunkat; hol a szereplőkkel nevetünk (egy-egy magasabb énekhangnál kicsit rajtuk is), hol pedig azt vesszük észre, hogy gombóc nőtt a torkunkba, meghatódtunk velük, általuk. Szalay Péter zsűritag az értékeléskor ki is emelte ezt a filmet személyes hangvétele miatt.

 

A 41. Magyar Filmszemle dokumentumfilmjeit illetően a díjak megosztása is azt bizonyítja, milyen nehéz dolga volt a zsűrinek, az pedig külön érdekesség, hogy az egyes elismeréseket mennyire különböző témájú filmek kapták. Ez azért is öröm, mert végre nem kizárólag a sanyarú sorsú emberekről szóló, „nehéz” filmeket ismerte el a szakma és a közönség egyaránt, hanem olyanokat is, melyek kicsit másként (Utolsó előadás), talán görbe tükrön át (Házi paradicsom) mutatják be a körülöttünk lévő világot.

 

 

Címkék: filmszemle

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://virage.blog.hu/api/trackback/id/tr673257771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása