Film-Virage Kulturális Egyesület

viragelogo-szovegbelul.png

Facebook oldaldoboz

Magunkról

2011.03.18. 11:02 Virage

 

Virázzsal jöttünk…

 

A Virage egy új művészeti folyóirat, amely a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának támogatásával jelenik meg. Mi írjuk filmekről, de nem kizárólag egyetemistáknak, igyekszünk megszólítani minden filmkedvelőt.

 

Mit is jelent a „virage” kifejezés, miért lett ez a nevünk, és egyáltalán, mi szükségünk egy újabb filmes folyóiratra?

 

Kezdjük a legelején. Úgy gondoltuk, hogy létre kellene hozni egy újságot, ahol a fantázia és az asszociációk szabad teret kapnak, ugyanakkor igényes és minőségi írások születnek. Ezért is esett a választás a francia eredetű virage szóra (magyarul „virazsírozás”), mely egy, a némafilmkorszakból származó eljárást takar. E művelet során a filmkockákat aprólékos munkával, kézzel színezték, így a vásznon az eredetileg fekete-fehér nyersanyag már színes (színezett) filmként jelent meg. Témáink nem feltétlenül kapcsolódnak az aktuálisan bemutatókhoz, örökérvényű művekkel és alkotókkal szeretnénk bővebben foglalkozni, lehetőleg újfajta, sajátos megközelítésben. Mindig egyetlen fogalom köré építkezünk, a cikkeket viszont a legkülönbözőbb aspektusokból, egyéni érdeklődésünk szerint, befogadható stílusban írjuk meg. Így szeretnénk színesíteni a filmes folyóiratok és a pécsi kulturális élet palettáját.

 

Az első szám A filmvászon hőseiről szól. Tisztában vagyunk a téma nagyságával, megközelítésének rengeteg lehetőségével. Éppen azért volt izgalmas a feladat: ahányan vagyunk, annyiféle ötlet jutott eszünkbe, így nem meglepő, hogy a westernfilmek hősei (Film-történet rovat), Mad Max, a Watchmen szereplői, Don Giovanni és a gonosz mesehősök is szerepelnek a repertoárban. A sorozatok hőseiben is érdekesek lehetnek, a televízióból ezúttal a 24-re esett a választásunk, és a távol-keleti filmművészet se maradjon ki, Jackie Chan alkotói pályafutásával is foglalkozunk egy két részes portréban.

 

Fontosnak tartjuk, hogy filmes orgánumként jelen legyünk a különböző filmfesztiválokon, beszámoljunk olvasóinknak azok hangulatáról, és persze az ott vetített alkotásokról. Mindezeken túl szeretnénk egy Pécs-specifikus sorozatot útjára indítani a régi és az új filmes életről Kis pécsi filmtörténet címmel, melynek első darabja egy interjú Zalán Vince filmesztétával, aki a régi pécsi Filmszemlék állandó résztvevője volt.

 

A folyóirat hosszú munkafolyamat eredményeként született meg, amiben sokan segítettek Ezúton szeretnénk önzetlen segítségükért köszönetet mondani: Medve Anna Virage Felelősnek; szakmai lektorainknak: Kisantal Tamásnak, Wostry Ferencnek és Zalán Vincének; a Magyar Filmszemle és a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál sajtófelelőseinek a megelőlegezett bizalomért; továbbá Szombathelyi Ritának, Gyertyánági Gábornak, Gulyás Tibornak, Zékány Diának és a PTE BTK HÖK-nek.

 

Mindenkinek kellemes olvasást kívánunk!

A Virage Csapat

 

A bejegyzés trackback címe:

https://virage.blog.hu/api/trackback/id/tr472749609
Nincsenek hozzászólások.