Film-Virage Kulturális Egyesület

viragelogo-szovegbelul.png

Facebook oldaldoboz

Címkék

#abszurd (1) #ADRIEN BRODY (1) #akciófilm (1) #Asteroid City (1) #A vámpír árnyéka (1) #blöff (1) #bram stoker (1) #Bram Stoker Drakula (1) #Christopher Lee (1) #christopher lee (1) #dracula (2) #drakula (1) #Drakula és a Nosferatu (1) #Dreyer Vámpír (1) #EDWARD NORTON (1) #film a filmben (1) #Fogadó a Repülő Sárkányhoz (1) #Fortune hadművelet (1) #Francia Kiadás (1) #gótikus horror (1) #guy ritchie (1) #HONG CHAU (1) #horror (1) #horror vígjáték (1) #JASON SCHWARTZMAN (1) #jason statham (1) #JEFFREY WRIGHT (1) #Jeff Goldblum (1) #kapcsolatfüggő (1) #kémfilm (1) #levélregény (1) #LIEV SCHREIBER (1) #lugosi béla (1) #MARGOT ROBBIE (1) #MATT DILLON (1) #MAYA HAWKE (1) #meta (1) #Murnau (1) #nicholas hoult (2) #nicolas cage (2) #Nosferatu (1) #nosferatu (1) #Operation Fortune (1) #posztmodern (1) #renfield (1) #Renfield (1) #SCARLETT JOHANSSON (1) #STEPHEN PARK (1) #STEVE CARELL (1) #szimmetria (1) #TILDA SWINTON (1) #TOM HANKS (1) #universal (1) #vígjáték (1) #Wes Anderson (1) #WILLEM DAFOE (1) # vámpír (1) Andrew (1) Angela Bassett (1) anima (1) animáció (1) animus (1) Arany Medve (1) Batman (3) Berlini Filmfesztivál (1) Borbély Alexandra (1) Bosszúállók (2) boszorkány (1) Carl Gustav Jung (1) Chadwick Boseman (1) christian bale (1) christopher nolan (1) Columbia (1) comics (3) cziegler (1) Dakota Johnson (1) Dario Argento (1) DC (1) Disney (2) disney (1) Doktor Strange (1) élőhalott (1) Emma (1) Enyedi Ildikó (1) fan service (1) Fekete Párduc (1) Fekete Párduc 2. (1) feminizmus (1) filmszemle (3) folytatás (1) függetlenfilm (1) Garfield (1) gender studies (1) George A. Romero (1) gyász (1) horror (2) Hulk (1) Ifans (1) interjú (1) iszlamista (1) joaquin phoenix (1) Joker (1) Jung (1) képregény (1) képregényfilm (1) kommunizmus (1) kritika (1) Lee (1) Letitia Wright (1) Luca Guadagnino (1) Ludwig Göransson (1) Lupita Nyongo (1) magyar film (1) Martin Freeman (1) Marvel (3) Marvel-film (1) MCU (1) mese (1) Morcsányi Géza (1) Namor (1) NSZK (1) Pókember (2) politika (1) pszichoanalízis (1) robert de niro (1) Ryan Coogler (1) sándor (1) shrek (1) Shuri (1) sorozatok (1) Stan (2) Stephen King (1) Stone (1) superman (1) szuperhős (3) Talocan (1) társadalmi nem (1) TChalla (1) Tenoch Huerta (1) terrorizmus (1) Thanos (1) Tilda Swinton (1) tim burton (1) titán (1) todd phillips (1) Tom Savini (1) v1 (1) Vasember (1) virage gomba (1) wicca (1) Winston Duke (1) zombi (1) Címkefelhő

MAGYAROK A 21. TITANIC FILMFESZTIVÁLON

2014.04.02. 08:27 Virage

A 2014. április 4-12. között futó Titanic idén sem marad fontos magyar vonatkozások nélkül. Itt vetítik először Novák Erik új, fekete humorral vegyített akció-thrillerjét, a Fekete levest. Szabó Simon Tamperében díjat nyert rövidfilmje, a Fal, illetve Bucsi Réka a Berlinálé versenyprogramjába is beválogatott, MOME-n készült animációs diplomafilmje, a Symphony no. 42 is látható lesz a fesztiválon. A versenyszekció török filmje, A hosszú út hazafelé zenéjét Víg Mihály szerezte, a nemrég elhunyt Jancsó Miklósra pedig Az ismeretlen Jancsó címmel különleges válogatással és kerekasztal-beszélgetéssel emlékezik a fesztivál.

 Novák-Erik-Fekete-leves.jpg

Novák Erik: Fekete leves

 

A 21. Titanicon lesz Novák Erik legújabb filmje, a Fekete leves premierje. Az alkotótól már megszokott alvilági témájú akció-thriller képlete a következőképp néz ki: egy leégett rendező, aki valamiért mindenáron filmet szeretne csinálni, egy tehetséges baráti társaság a filmszakma minden területéről, egy ütős sztori, megfűszerezve jó adag fekete humorral, kísérletező kedvvel és tökösséggel. A profi stábot és neves színészgárdát felsorakoztató független magyar produkció egy itthon eddig példátlan módon létrehozott, közösségi finanszírozású alkotás, melynek minden résztvevője gázsi nélkül vett részt a film létrehozásában, s ezáltal tulajdonossá is vált benne. A történet egy pénzrablás köré fonódik: egy adósságba keveredett DJ kap az alkalmon, hogy könnyű pénzt csináljon, amihez a diliházban ülő haverját (Novák), és annak sorstársait (Nagy Zsolt, Szabó Simon, Fátyol Hermina) hívja segítségül. A furán verbuválódott csapat el is végzi a munkát, de hamar rá kell jönniük, hogy a megszerzett pénzzel több gond van, mint remélték. A film sajátos hangvételéhez hozzájárul, hogy a színészek saját nevüket használják a filmben és a párbeszédek improvizáción alapulnak, melyek merítenek a szereplők saját személyiségéből és problémáiból, elérve ezzel egy homályos átfedést a valóság és a fikció között.

 

 Szabó-Simon-Fal.jpg

Szabó Simon: Fal

 

Szabó Simon nem csak színészi minőségben bukkan fel az idei Titanicon. Rendezői pályájának (Zsebzsötem, Megyünk, Papírrepülők, Magyarország 2011) legújabb termését, a Fal című tízperces rövidfilmet is láthatja a közönség a Titanicon. Főszereplője Laci, egy 16 éves, alkalmi munkákból élő cigányfiú, aki egy nap kőművesmunkát kap. Egy falon dolgozik több társával együtt, amely egy rossz állapotban lévő panelsort választ majd el a főúttól. Megkérik, hogy ő fejezze be az építményt, és ekkor pillant be először a fal mögé. Az alkotás idén díjat nyert a finnországi Tampere nemzetközi rövidfilm fesztiválján. A díj automatikus jelölést jelent az Európai Filmakadémia 2014-es rövidfilmes díjára, amit decemberben hirdetnek majd ki Rigában.

 Bucsi-Réka-Symphony-no-42.jpg

Bucsi Réka: Symphony no. 42

 

A 21. Titanic-on látható lesz Bucsi Réka a Berlinálé versenyprogramjába is beválogatott, MOME-n készült tízperces animációs rövidfilmje, a Symphony no. 42 is, amely 47 képben mesél egy minden moralitástól mentes mitikus világról. A film elején két jegesmedve ül kempingszéken a folyóparton, és horgásznak, majd lövés dördül el. Egy nő élő rókát hord a nyakában stólaként. Két néni vár a zebránál a zöldre, az egyik izgatott kiskutyát tart pórázon, a másik elővesz egy ollót, és elvágja a pórázt.

 Jancsó-Miklós-Omega-Omega.jpg

Jancsó Miklós: Omega, Omega

 

A fesztivál versenyszekciójában szereplő török filmnek, az Alphan Eşeli rendezésében vászonra kerülő A hosszú út hazafelé (The Long Way Home) című alkotásnak is van magyar vonatkozása, a film zenéjét ugyanis Víg Mihály írta. Végül a 21. Titanic mindemellett retrospektív vetítéssorozattal emlékezik az idén elhunyt Jancsó Miklósra az Örökmozgó moziban. Az ismeretlen Jancsó című válogatásba a világhírű rendező filmjei közül olyan kevésbé ismert darabok, csemegék kerültek be, amelyek segítségével a közönség a hatalmas és páratlanul összetett életmű újabb dimenzióit fedezheti fel. Látható lesz az 1985-ös Hajnal, A pacifista 1970-ből, az 1982-es koncertről készült Omega, Omega, az 1996-os Hősök tere I-II. című kétrészes szubjektív történelmi mese és egy rövidfilmes blokk. Az alkotásokat filmesztéták vezetik be, majd az utolsó vetítést követően egy kerekasztal-beszélgetés zárja a programsorozatot.

 

A fesztivál teljes programja a http://www.titanicfilmfest.hu oldalon érhető el, kedvezményes elővételi jegyvásárlás a mozikban.

http://www.facebook.com/titanicfilmfest

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://virage.blog.hu/api/trackback/id/tr765887965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása