Film-Virage Kulturális Egyesület

viragelogo-szovegbelul.png

Facebook oldaldoboz

Címkék

#abszurd (1) #ADRIEN BRODY (1) #akciófilm (1) #Asteroid City (1) #A vámpír árnyéka (1) #blöff (1) #bram stoker (1) #Bram Stoker Drakula (1) #Christopher Lee (1) #christopher lee (1) #dracula (2) #drakula (1) #Drakula és a Nosferatu (1) #Dreyer Vámpír (1) #EDWARD NORTON (1) #film a filmben (1) #Fogadó a Repülő Sárkányhoz (1) #Fortune hadművelet (1) #Francia Kiadás (1) #gótikus horror (1) #guy ritchie (1) #HONG CHAU (1) #horror (1) #horror vígjáték (1) #JASON SCHWARTZMAN (1) #jason statham (1) #JEFFREY WRIGHT (1) #Jeff Goldblum (1) #kapcsolatfüggő (1) #kémfilm (1) #levélregény (1) #LIEV SCHREIBER (1) #lugosi béla (1) #MARGOT ROBBIE (1) #MATT DILLON (1) #MAYA HAWKE (1) #meta (1) #Murnau (1) #nicholas hoult (2) #nicolas cage (2) #Nosferatu (1) #nosferatu (1) #Operation Fortune (1) #posztmodern (1) #Renfield (1) #renfield (1) #SCARLETT JOHANSSON (1) #STEPHEN PARK (1) #STEVE CARELL (1) #szimmetria (1) #TILDA SWINTON (1) #TOM HANKS (1) #universal (1) #vígjáték (1) #Wes Anderson (1) #WILLEM DAFOE (1) # vámpír (1) Andrew (1) Angela Bassett (1) anima (1) animáció (1) animus (1) Arany Medve (1) Batman (3) Berlini Filmfesztivál (1) Borbély Alexandra (1) Bosszúállók (2) boszorkány (1) Carl Gustav Jung (1) Chadwick Boseman (1) christian bale (1) christopher nolan (1) Columbia (1) comics (3) cziegler (1) Dakota Johnson (1) Dario Argento (1) DC (1) Disney (2) disney (1) Doktor Strange (1) élőhalott (1) Emma (1) Enyedi Ildikó (1) fan service (1) Fekete Párduc (1) Fekete Párduc 2. (1) feminizmus (1) filmszemle (3) folytatás (1) függetlenfilm (1) Garfield (1) gender studies (1) George A. Romero (1) gyász (1) horror (2) Hulk (1) Ifans (1) interjú (1) iszlamista (1) joaquin phoenix (1) Joker (1) Jung (1) képregény (1) képregényfilm (1) kommunizmus (1) kritika (1) Lee (1) Letitia Wright (1) Luca Guadagnino (1) Ludwig Göransson (1) Lupita Nyongo (1) magyar film (1) Martin Freeman (1) Marvel (3) Marvel-film (1) MCU (1) mese (1) Morcsányi Géza (1) Namor (1) NSZK (1) Pókember (2) politika (1) pszichoanalízis (1) robert de niro (1) Ryan Coogler (1) sándor (1) shrek (1) Shuri (1) sorozatok (1) Stan (2) Stephen King (1) Stone (1) superman (1) szuperhős (3) Talocan (1) társadalmi nem (1) TChalla (1) Tenoch Huerta (1) terrorizmus (1) Thanos (1) Tilda Swinton (1) tim burton (1) titán (1) todd phillips (1) Tom Savini (1) v1 (1) Vasember (1) virage gomba (1) wicca (1) Winston Duke (1) zombi (1) Címkefelhő

Interjú Zalán Vince filmesztétával

2011.11.22. 11:24 Virage

 „Pécs alkalmas, kulturálisan jól beágyazott város volt.”

(interjú Zalán Vince filmesztétával a Pécsi Filmszemlékről)

 

Névjegy:

Zalán Vince

1941-ben született Budapesten. A ’60-as, ’70-es években a Magyar Filmintézet kutatója volt. 1979-től 1993-ig a Filmvilág főszerkesztő-helyettese. 1993-tól a Budapest Film forgalmazási üzletágának vezetője volt. 2001-től 2009-ig a Pécsi Tudományegyetem Mozgókép Tanulmányok Központ meghívott előadója volt. 2004-ben Balázs Béla-díjat kapott.


 

 Virage: 1965-ben Pécsett rendezték az első magyar filmszemlét, és 1982-ben az utolsót. Azóta a helyszín Budapest, 1989-től pedig nem Magyar Játékfilmszemle, hanem Magyar Filmszemle néven működik. Miért a hatvanas évek közepén indult el a magyar filmek szemléje?

Zalán Vince: 1963 és 1965 között megerősödött a magyar film, és olyan remekművek készültek el rövid időn belül, mint a Sodrásban, a Szegénylegények vagy a Húsz óra. Ezek a filmek felkeltették az érdeklődést, és sokan javasolták, hogy ezeket jó lenne közösen látni.

 

 V: Miért pont Pécsre esett a választás?

 

Z. V: Mert ez időben Aczél György a magyar kulturális élet elsőszámú vezetője és Baranya megye országgyűlési képviselője volt, aki a kultúrát mint politikai akciót nagyon fontosnak tartotta. A fesztivált Pécs-Baranya Filmszemlének hívták, ami azt jelentette, hogy nemcsak Pécsett voltak vetítések, hanem más kisebb városokban is, például Siklóson és Mohácson. Ezek célja a közönséggel való kapcsolat erősítése volt. A filmeseknek pedig jó buli volt levonulni Pécsre, hiszen ott találkozhattak, beszélgethettek egymással, ami Budapesten igen nehézkes volt. Fontos megjegyeznem, hogy akkoriban a Szemlékre nem minden legyártott film került be, hanem csak a legjobbak. A filmeket egy társadalmi és egy szakmai zsűri bírálta el, és csak 1969-től adtak fődíjat. Voltak ún. szakmai fórumok is, ahol a magyar filmművészet helyzetét vitatták meg ideológusok, kritikusok, de a hétköznapi ember, a „nép” is hozzászólhatott. A záró megbeszélésen Aczél György tartott kötetlen értékelést, és közben szidta, avagy dicsérte a filmeket. A Pécsi Filmszemle különleges esemény volt azért is, mert a többi művészeti ágban nem volt ilyen horderejű rendezvény, ahol nem vitatkoztak, és nem jelent meg Aczél György sem. Nagyon fontos volt a külföldi tudósítók jelenléte, akik mind befolyásos lapoktól érkeztek keletről és nyugatról. Ez egy kicsit bevezet minket a kádárizmus egyik jellemzőjébe, nevezetesen a hatalom és a művészeti élet játékába. A filmeknek volt egyfajta művészi szabadsága, persze bizonyos témák, mint az ’56-os forradalom, tiltottak voltak, de a nyugati kritikusokban partnert találtak a rendszerbíráló filmek. Ez nem volt jó a hatalomnak, de az, hogy írtak a fesztiválról, már igen. Ez egyben jó reklám volt az alkotóknak is, akiknek útját a kritikusok gyakran egyengették a legnevesebb fesztiválokra, például Cannes-ba. Volt népszerű, napilap szinten megjelenő fesztiválújság, ahol rendezők nyilatkoztak, vagy közönségszavazást hirdettek. Mindet egybevetve úgy gondolom, hogy a tiltások és más kellemetlenségek ellenére a filmesek jó emlékekkel tekintenek vissza a fesztiválra.

 

V: Mindegyik pécsi fesztiválon részt vett?

 

Z.V: Majdnem mindegyiken részt vettem, hiszen ’65-től a Filmtudományi Intézet munkatársa voltam.

 

V: Sok pozitív élményben volt része?

 

Z.V.: Abszolút! Volt szállásom, lehetett ismerkedni operatőrökkel, rendezőkkel. Színészekkel mondjuk nem nagyon. Pécsnek akkoriban fantasztikus kulturális élete volt, példának okáért ott volt a Pécsi Balett vagy a Bóbita Színház. Jó volt az irodalmi élet is, egyszóval Pécs alkalmas, kulturálisan jól beágyazott város volt.

 

V: Miért került át Budapestre a Szemle?

 

Z.V.: Anyagi okai lehettek, ideológiai megszorítások is voltak, de a konkrét okát nem tudom. A magyar film a ’70-es évek közepétől nem a korábbi magas nívót hozta, pénzügyi hiányok merültek fel, de a valódi okát tényleg nem tudom. Mindenesetre a rendezők és operatőrök 90%-a Pesten élt, ezért őket nem kellett egy másik városban elszállásolni.

 

V: A budapesti fesztiválokat is ugyanúgy látogatta?

 

Z.V.: Persze! Ennek kapcsán kell gyorsan hozzátennem, hogy Pécsett csak játékfilmszemle volt, abban az időben Miskolcon vetítették a rövidfilmeket, dokumentumfilmeket, ismeretterjesztő alkotásokat, animációs filmeket.

 

V: A budapesti Szemlének sokáig a Kongresszusi Központ nagy terme adott otthont, ahol a filmesek, kritikusok egy helyen láthatták, illetve beszélhették meg a filmeket. Ennek hangulata mára teljesen eltűnt azáltal, hogy a szemlét a pláza mozikba helyezték át, és több teremben egyszerre vetítenek filmeket. Ön hogy látja?

 

Z.V.: Igen, én is úgy gondolom, hogy ez a közösségi élmény megszűnt. Én magam az egy tömbben való fesztiválozásban hiszek, és erre a pécsi Uránia és Apollo mozi alkalmas volt. Akkoriban nemcsak magyar filmeket vetítettek, hanem külföldieket is információs blokkokban, így láthattam Buñuel Tejútját vagy Bo Widerberg Elvira Madigánját. Pécs kis város, a Szemle alatt mindenki egy helyen lakott, közel egymáshoz, Budapest viszont túl nagy.

 

V: Elképzelhetőnek találja, hogy újból Pécsett legyen a Szemle?

 

Z.V.: Magyar Filmszemlét semmiképpen nem tudok elképzelni, mást kéne csinálni. Jó példának tartom a Mannheimi Filmfesztivált, ami a közelmúltig a legnívósabbak közé tartozott, megvolt a rangja, és első nagyjátékfilmeket és dokumentumfilmeket vetítettek. Vagy ott van a Torinói Filmfesztivál, ahol az európaiak mellett Kitanót vagy Kiarostamit fedezték fel. Úgy gondolom ezekhez hasonló fesztiválokat kellene rendezni. Talán egyszer éppen Pécsett sikerül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://virage.blog.hu/api/trackback/id/tr134129315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása